Skip to content
Morrow Batteries signerer intensjonsavtale med Ukraina

Press release -

Morrow Batteries signerer intensjonsavtale med Ukraina

  • Signering av avtalen skjer på ONS i Stavanger klokken 1600 tirsdag 27. august
  • Presse og andre interesserte er velkommen til presserommet i Hall 10 (DNB Arena), 3. etasje
  • Anna Zamazeeva og Lars Christian Bacher er begge til stede og tilgjengelig for intervjuer

Morrow Batteries (Morrow) har blitt enige om en intensjonsavtale med det statlige byrået for energieffektivitet og energisparing i Ukraina (SAEE). Avtalen gjør det mulig for Morrow å levere LFP-battericeller for batterienergilagringssystemer (BESS) for å styrke det ukrainske energisystemet.

Ukraina er jevnlig rammet av strømbrudd og uregelmessig strømforsyning på grunn av de fortsatte russiske angrepene. Landet har direkte behov for stabil kraft for å beskytte sivilbefolkningen og opprettholde sikkerheten til det ukrainske samfunnet. Ukraina har som mål å bygge et distribuert BESS-nett.

– Vi er stolte over å ha blitt valgt som en foretrukken partner av SAEE. Våre LFP-battericeller for BESS-løsninger kan underlette belastningen for det ukrainske folket noe ved å redusere strømbrudd. Vi kjenner på at det haster og vil gjøre vårt for å være klare til å signere en salgsavtale med relevante myndigheter i Ukraina raskt. Vi kan starte leveranser av battericeller fra første kvartal 2025, sier administrerende direktør Lars Christian Bacher i Morrow Batteries.

De mulige leveransene kan nå GWh-nivåer, selv om de eksakte volumene ennå ikke er avtalt. Ukraina har et betydelig behov for batterier de neste årene for å stabilisere energisystemet.

– Å sikre stabil strømforsyning er viktig for Ukraina, og president Zelenskyj har definert som en oppgave for regjeringen å etablere energilagringsanlegg på hver skole og sykehus så snart som mulig. Dette understreker behovet for å bygge en sterk batteriverdikjede i Europa. Tilgang til batterier produsert av europeiske leverandører er en kritisk faktor for å bygge mindre sårbare nett og for å sikre batterier for mobile løsninger, sier leder for SAEE Anna Zamazeeva.

Behovet er presserende, og partene vil derfor jobbe tett for å modne intensjonsavtalen så snart som mulig. Endelig kontrakt skal tildeles basert på fremtidige autonome forhandlinger og kan involvere eksterne økonomiske givere, vitenskapelige forskningsinstitusjoner og organisasjoner, myndigheter og andre fond. Litiumjernfosfat (LFP) battericellene vil bli produsert ved Morrow batterifabrikk i Arendal, samt Morrows neste fabrikk i Arendal, gigafabrikken Eyde I.

– Vi opplever økende etterspørsel etter våre LFP-battericeller som passer for både BESS- og nyttekjøretøymarkedet. Etterspørselen er drevet av behovet for uavhengige leverandører og europeiske innkjøp i en verden preget av økt geopolitisk usikkerhet og krig, samt overgangen fra fossile til grønne energikilder, sier Morrow-sjef Lars Christian Bacher.

Morrow Batteries har produsert tusenvis av celler ved sin kundekvalifiseringslinje (Customer Qualification Line, CQL) og har siden november i fjor sendt LFP-prøver til potensielle kunder for testing og validering. Selskapet kan nå levere et konkurransedyktig LFP-produkt. Morrow starter masseproduksjon på sin første fabrikk Morrow Cell Factory (MCF) i fjerde kvartal.

--

Har du spørsmål, ta kontakt med Andreas Tinglum, +47 9300 1773 / andreas.tinglum@corpcom.no


Related links


Morrow Batteries (Morrow) is a battery technology and production company gearing to be the first European GWh manufacturer of prismatic LFP batteries later this year. These LFP batteries offer top-tier safety features, extended cycle life and a low carbon footprint. In tandem, Morrow runs Scandinavia's largest battery R&D centre, where world-class scientists are advancing next-gen LNMO batteries. This promising technology eliminates cobalt and reduces nickel and lithium while maximising clean and abundant manganese. Founded in 2020 and headquartered in Arendal, Norway, the Company now has 210 employees from 34 nationalities. To learn more, visit morrowbatteries.com and engage with us on LinkedIn @MorrowBatteries.

Contacts

Naja Boone

Naja Boone

Press contact Director of Marketing & Communications

Related content

Speeding up the energy transition with cost-effective and sustainable batteries.

Follow our journey at morrowbatteries.com and @MorrowBatteries on LinkedIn.

Morrow Batteries