Skip to content
Morrow skal videreutvikle AI-drevet automasjon for kraftmarkedet med norske Optimeering

Press release -

Morrow skal videreutvikle AI-drevet automasjon for kraftmarkedet med norske Optimeering

De norske cleantech-selskapene Morrow Batteries ASA (Morrow) og Optimeering AS (Optimeering) skal utvikle en AI-drevet automasjonsprogramvare for å navigere i kraftmarkedet.

For at kraftsystemet skal være stabilt, må det til en hver tid produseres like mye kraft som det forbrukes. I Norge har vi lenge hatt et overskudd av stabil og fleksibel vannkraft. Dette vil endre seg når det over tid fases inn mer variabel fornybar kraft, samtidig som samfunnet elektrifiseres og vi er en del av et europeisk kraftmarked.

"Økt produksjon av effektive batterier er en forutsetning for det grønne skiftet. AI-plattformen vil automatisere markedsoperasjoner og hjelpe Morrow til å operere effektivt i fremtidens kraftmarked", sier Christian Van Veen Aas, leder for forretningsutvikling i Optimeering.

Veen Aas sammenligner deres AI-løsning med autopilot i et fly. Den automatiserer flere beslutningsprosesser for kortsiktige kraftmarkedstransaksjoner, blant annet:

  • Timing, pris og volum ved salg av energi og kapasitet inn i markedet
  • Timing, pris og volum ved kjøp av strøm til lagring i batterier
  • Håndtering av tilkoblet kraft ved å enten rute den inn i strømnettet eller lagre den
  • Dekke kraftetterspørsel fra tilknyttet virksomhet ved å enten bruke lagret energi eller hente den fra nettet

Disse beslutningene vil bli tatt både i sanntid og på forhånd, avhengig av markedet. Den oppdateres også kontinuerlig basert på fysiske endringer, for eksempel dersom produksjonen ved en tilkoblet vindpark er høyere enn forventet, samt prognose for markedspriser, likviditet og relaterte produksjons- og etterspørselsnivåer.

De to selskapene har signert et omforent memorandum hvor det går frem at Morrow vil bruke AI-teknologi for å sy sammen produksjonslinjen.

"Morrow skal bygge Norges mest omfattende batterienergilagringssystem (BESS) i Arendal. Optimeerings AI-teknologi bringer oss et skritt nærmere vårt mål om å utvikle og produsere de mest kostnadseffektive og bærekraftige battericellene i verden, sier Amin El-Kouatli, direktør for Strategiske partnerskap hos Morrow.

Om Optimeering

Optimeering er en teknologibedrift i tidlig fase som utvikler prognoserings- og automatiseringsprogramvare for kortsiktige kraftmarkedsoperasjoner. Selskapet eies av gründerne, som alle har solid bakgrunn innen optimalisering, kraftselskapet Lyse og energiteknologiselskapet Cegal.

Related links

Topics


Morrow Batteries ASA (Morrow) er et industrielt batteriteknologiselskap. Med base i Norge har Morrow et mål om å utvikle og produsere neste-generasjons batterier med katodematerialer (LNMO). Disse batteriene skal være uten kobolt, ha redusert innhold av nikkel og litium, og ha større innhold av rent og tilgjengelig mangan. Les mer på morrowbatteries.com og +følg på LinkedIn.


Contacts

Naja Boone

Naja Boone

Press contact Director of Marketing & Communications

Speeding up the energy transition with cost-effective and sustainable batteries.

Follow our journey at morrowbatteries.com and @MorrowBatteries on LinkedIn.

Morrow Batteries